piątek, 24 lipca 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami


Proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu naturalnego i brzoskwiń... Pycha :) Ciasto jest wilgotne, ale puszyste, z wyczuwalną nutą wanilii, a brzoskwinie obsypane są cynamonem-nie rezygnujcie z niego, to dodaje ciastu charakteru ;) Ciasto jest doskonałą bazą do innych wariacji na temat sezonowych owoców-można stworzyć niezliczone kombinacje :)


SKŁADNIKI:

60 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
1 brzoskwinia, pokrojona w plasterki
pół łyżeczki cynamonu

DODATKOWO

cukier puder


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach 30x15 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 
Masło ucieramy na wysokich obrotach miksera z cukrem. Gdy masło będzie jasne i puszyste, a cukier roztarty-dodajemy po jednym jajku, miksując krótko do połączenia po każdym dodaniu. Do masy przesiewamy mąkę i proszek, dodajemy jogurt i wanilię i miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i posypujemy je cynamonem, Pieczemy około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy, Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)



3 komentarze: