wtorek, 21 lipca 2015

Donuty herbaciane z różanym lukrem

Jeśli jesteście-jak ja-nałogowymi pijaczami herbaty (szczególnie Earl Grey), to na pewno spodoba Wam się ten przepis ;) Wilgotne ciasteczka o delikatnym herbacianym aromacie, polane słodkim różanym lukrem... W sam raz na przekąskę, gdy przyjdą niezapowiedziani goście-ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny (razem z pieczeniem, studzeniem i dekoracją)!


SKŁADNIKI:
(na 8 mini-donutów)

DONUTY

pół szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ziarenka z połowy laski wanilii
2 torebki herbaty (ja użyłam Earl Grey, ale możecie użyć swojej ulubionej)
100 ml mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka octu winnego

LUKIER RÓŻANY

szklanka cukru pudru
kilka łyżek wody różanej

DODATKOWO

płatki jadalnej róży


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na 8 mini-donutów smarujemy cieniutką warstwą oleju. Mąkę, cukier, sodę i ziarenka wanilii mieszamy w misce. Mleko zagotowujemy, do mleka wsypujemy proszek z dwóch torebek herbaty, mieszamy i odstawiamy, aż herbata się zaparzy. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki (olej, jajko i ocet). Mleko z herbatą wlewamy do mokrych składników, mieszamy. Łączymy składniki suche z mokrymi (dosłownie kilkoma ruchami miksera, nie wolno mieszać długo!). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskamy do zagłębień w foremce. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy donuty na kilka minut, aż lekko ostygną i wyjmujemy je z foremki. Studzimy całkowicie.Przygotowujemy lukier: ucieramy cukier puder, dodając stopniowo, po łyżce, wodę różaną. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodajemy więcej wody, jeśli zbyt rzadki-dosypujemy cukru pudru. Lukrujemy ostudzone donuty i do każdego przyklejamy płatek róży.

Smacznego :) 




4 komentarze: