piątek, 10 lipca 2015

Pieczone donuty bananowe z glazurą orzechową

Ostatnio udało mi się wreszcie iść na zakupy i zrealizować wygraną-bon do DUKI :) Kupiłam mnóstwo drobiazgów, w tym silikonową formę do mini-donutów... Dlatego dzisiaj przepis na pieczone donuty bananowe z glazurą z masła orzechowego :)


SKŁADNIKI:
(na 8 mini-donutów)

DONUTY

2 dojrzałe banany
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego

GLAZURA

2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki mleka
szklanka cukru pudru
kilka orzeszków ziemnych


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na 8 mini-donutów smarujemy olejem i wysypujemy bułka tartą.
Banany blendujemy na gładką masę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy w misce. Przesiewamy. W oddzielnej misce łączymy jajka, masło i jogurt. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy TYLKO DO POŁĄCZENIA. Dodajemy zblendowane banany, mieszamy krótko do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, obcinamy końcówkę (tak aby utworzyła się dość duża dziurka) i wyciskamy masę do silikonowej formy na muffiny. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masło i mleko łączymy. Dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką do połączenia. Ostudzone donuty polewamy lukrem i ozdabiamy dwiema połówkami orzeszków.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz