piątek, 4 września 2015

Sernik marchewkowy z orzechami



Po dłuuugiej przerwie wracam na bloga z nową energią i pomysłami :) Dzisiejszy przepis jest idealny dla tych, którzy lubią nowe smaki i dbają o swoją dietę. W tym serniku znajdziemy całą butelkę pysznego, świeżego soku z marchwi i mnóstwo chrupiących orzechów :)  Sernik jest podany w formie batoników, które możemy zawinąć w papier lub zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na spacer lub piknik zamiast batonika czy kupnych słodyczy-polubią go i dorośli, i dzieci! 




SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

110 g mąki pszennej razowej
100 g masła (lub oleju kokosowego)
60 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
50 g cukru trzcinowego 
2 żółtka

MASA SEROWA

700 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
3/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
4 jajka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
butelka (250 ml) soku marchwiowego jednodniowego Marwit

DODATKOWO

pół szklanki śmietany 12 %
pół szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych


Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż się połączą. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i schładzamy w lodówce przez około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, dno foremki kwadratowej o wymiarach 30x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, do zezłocenia. Po upieczeniu ciasta zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę serową: ser ucieramy rózgą kuchenną z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, mieszając do połączenia po każdym dodaniu. Do masy dodajemy przyprawy i mąkę ziemniaczaną, a na koniec sok jednodniowy marchwiowy Marwit. Masę przelewamy na podpieczony spód (może być gorący) i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Na schłodzonym serniku rozsmarowujemy śmietanę i posypujemy ją posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia śmietany do lodówki. Sernik kroimy w podłużne kawałki.

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. fajny pomysł na nietypowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychota! Ogromnie mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję pomysłu ;) jutro kupuje składniki i wykonam sama :-) dzięki za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się przydalam jakoś :D daj znać jak wyszło :)

      Usuń