Pumpkin Spice Latte to słynna kawa z sieci Starbucks, której nieodzownym składnikiem jest dyniowo-korzenny syrop. W tym torcie próbuję odtworzyć jej smak :) Wilgotne dyniowe ciasto z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej, krem kawowy i odrobina karmelu-czy to nie brzmi pysznie? :D
SKŁADNIKI:
(tort o średnicy 18 cm)
CIASTO DYNIOWE
300 g dyni
2 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
KREM KAWOWY
500 g sera białego, zmielonego trzykrotnie (takiego jak na sernik)
łyżka masła, miękkiego
250 g mascarpone
dwie łyżki cukru pudru
dwie łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
szczypta soli
DODATKOWO
sos karmelowy (domowej roboty* lub gotowy)
orzechy włoskie, do dekoracji
Przygotowujemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Dynię kroimy na grube plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy godzinę. Studzimy. Miąższ dyni oddzielamy łyżką od skóry i blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy na później.
Przygotowujemy ciasto: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski, mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą dyniowe puree (trzy łyzki zostawiamy do dekoracji), olej, cukier i jajka. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 1,5 h w 180 stopniach.
Przygotowujemy krem: ser miksujemy z łyżką masła, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Dodajemy kawę i cukier puder oraz szczyptę soli, miksujemy przez około minutę. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, aby krem lekko stężał.
Wystudzone ciasto przekrajamy na cztery blaty, przekładamy kremem. Boki smarujemy kremem w taki sposób, aby warstwy ciasta były lekko widoczne. Na wierzchu tortu rozsmarowujemy pozostałe dyniowe puree, posypujemy połówkami orzechów włoskich i polewamy karmelem.
Smacznego :)
*domowy sos karmelowy: pół szklanki cukru karmelizujemy w garnuszku z grubym dnem, aż karmel będzie miał ciemnobursztynowy kolor (około 10 minut). Do wrzącego karmelu dolewamy pół szklanki śmietanki kremowej, mieszamy energicznie. Studzimy, Gotowe! :)
Wygląda smakowicie :) na coś słodkiego zapraszam też do siebie ;) http://bibimini.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń