wtorek, 9 czerwca 2015

Semifreddo z musem rabarbarowo-truskawkowym i bezami


Semifreddo to włoski deser, bardzo prosty w przygotowaniu (nie wymaga użycia sorbetiery), który powinien być podawany na wpół zmrożony-zachowuje wtedy konsystencję aksamitnego musu. Wersje przepisu są niezliczone, mój zawiera w sobie tylko śmietanę kremówkę, pokruszone bezy i sos truskawkowo-rabarbarowy, więc jest banalny w wykonaniu :) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D, dlatego należy wykorzystać ich różnorodność i tworzyć z nich nie tylko wytrawne dania, ale i pyszne, orzeźwiające desery!  


Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm)

BEZY*

1 białko
cukier (odmierzyć objętościowo dwa razy tyle, co białek)

SOS RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY

2 łodygi rabarbaru
szklanka truskawek
3 łyżki cukru

MASA ŚMIETANKOWA

1 l śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

kilka truskawek
kilka czereśni
ewentualnie świeże kwiaty (ja wykorzystałam kwiaty czarnego bzu, dokładnie umyte i osuszone)




Dno i boki tortownicy wykładamy folią spożywczą.
Pieczemy bezy: Piekarnik nagrzewamy do 90 stopni z termoobiegiem. Białka wlewamy do miarki (może to być słoik, szklanka, lub jakikolwiek pojemnik), przelewamy je do miski. Tą samą miarką odmierzamy dwa razy tyle cukru, odkładamy na bok. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, po dodaniu całego cukru ubijamy masę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie lśniąca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, wyciskamy malutkie beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 90 stopniach (aż bezy będą suche). Studzimy,
Przygotowujemy sos: rabarbar i truskawki kroimy, wrzucamy do garnuszka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż owoce się rozpadną.Studzimy, wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę śmietankową: zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy pokruszone bezy (kilka zostawiamy do dekoracji). Przekładamy 3/4 masy do tortownicy. Sos wlewamy po łyżce, za każdym razem lekko mieszając ze śmietaną, aby utworzyły się wzorki (nie mieszamy dokładnie, żeby śmietana całkiem nie połączyła się z sosem). Gdy dodamy całość sosu rozsmarowujemy resztę śmietanki na wierzchu, wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie deser jest lekko zmrożony (jeśli wolicie, można go mrozić dłużej) i gotowy do podania. 
Ozdabiamy wierzch semifreddo pozostałymi bezami i owocami.

*Pierwszy raz pieczesz bezy? Zajrzyj tutaj :)

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Prosty, ale i obłędnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak wspaniale, a rabarbar czeka jeszcze smutny w ogrodzie... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zerwij, niedługo sezon się kończy i trzeba korzystać póki można :)

      Usuń