środa, 2 grudnia 2015

Owsiany fondant z żurawiną


Fondant w wersji fit-pieczona owsianka z kawałkami gorzkiej czekolady i świeżą żurawiną, z płynnym czekoladowym nadzieniem. Idealny na zimowe śniadanie dla łasuchów! :)


SKŁADNIKI
(1 ramekin o średnicy 15 cm)

1 mały banan, zblendowany
1 białko
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
pół szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
100g czekolady gorzkiej (50 g posiekanej, 50 g połamanej na kostki)
garść żurawiny
łyżka lekko ubitej śmietany 30%
kilka żurawin, do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ramekin o średnicy 15 cm smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną kakao. Zblendowanego banana łączymy w misce z białkiem, kakao i cukrem. Dodajemy płatki owsiane, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, a następnie wsypujemy żurawinę i posiekaną czekoladę. Mieszamy. Połowę masy wkładamy do natłuszczonego ramekina, robimy w niej niewielkie wgłebienie, w które wtykamy pozostałą czekoladę. Przykrywamy resztą masy owsianej, upewniając się, że czekolada została dokładnie pokryta. 
Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Upieczony fondant studzimy przez 5 minut, a następnie wyjmujemy z foremki. Dekorujemy ubitą śmietanką i żurawiną.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. Fantastycznie się rozpłynął, a połączenie z żurawina z pewnością dodało bardzo fajnego smaku

    OdpowiedzUsuń