wtorek, 28 kwietnia 2015

Sernik jagodowy z białą czekoladą


Pamiętacie jagodowe lody na patyku z polewie z białej czekolady? Ja się nimi zajadałam w dzieciństwie, a ten sernik to właśnie powrót do tego smaku :) Sernik z tych lekkich jak chmurka-masa serowa jest mocno napowietrzona dzięki ubitym na sztywno białkom. Smak jagód jest dość intensywny, a słodyczy sernikowi dodaje biała czekolada. Jako spód-kruche ciasto kakaowe, a na wierzchu chmurka bitej śmietany i świeże jagody (o tej porze roku u mnie borówki;)). 





 Składniki:

(tortownica 22 cm)


KRUCHY SPÓD


110 g mąki pszennej

100 g masła, zimnego
50 g kakao
40 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

MASA SEROWA


250 g jagód (mogą być mrożone)

300 g białej czekolady
200 g śmietanki 36%
500 g białego sera, trzykrotnie mielonego
250 g mascarpone
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

DODATKOWO


200 g jagód (lub borówek amerykańskich)*

250 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).


Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w malakserze, aż ciasto zbije się w jedną kulę (można też posiekać nożem i szybko wyrobić chłodnymi rękami). Chłodzimy przez 45 minut w lodówce. 


Gdy ciasto się chłodzi siekamy czekoladę i umieszczamy w miseczce. 200 g śmietanki podgrzewamy prawie do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Po chwili mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawiamy.

Jagody wsypujemy do garnka, podgrzewamy, aż się rozmrożą i puszczą sok. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Z powrotem wlewamy do garnka i odparowujemy na wolnym ogniu, aż zostanie około pół szklanki gęstego płynu (około 10 minut). Studzimy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim dno tortownicy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu spodu temperaturę piekarnika obniżamy do 150 stopni, wyłączamy termoobieg.


W dużej misce miksujemy razem twaróg i mascarpone. Dodajemy przestudzony sos czekoladowy, żółtka i puree jagodowe. Miksujemy.


W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy będą gotowe, dodajemy łyżkę białek do masy serowej i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aby rozrzedzić masę. Kolejne porcje białek BARDZO DELIKATNIE łączymy z masą (również za pomocą rózgi).


Masę delikatnie wylewamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach, aż wierzch sernika zetnie się (może się lekko trząść). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku, a następnie chłodzimy przez noc w lodówce.


Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy (najlepiej oddzielić boki sernika od formy ostrym, wilgotnym nożem). Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, za pomocą łyżki wykładamy na wierzch sernika. Ozdabiamy jagodami (borówkami).


Smacznego :)


*należy sprawdzić, czy owoce nie są uszkodzone/pogniecione, ponieważ mogą zabarwić śmietanę.




Sernik bierze udział w akcji:

fabryka sernika


18 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie i pewnie genialnie smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jeśli zdecydujesz się upiec, to będzie mi bardzo miło, jak podzielisz się wrażeniami :)

      Usuń
  2. Mieszkam za granicą. Bardzo trudno tu o jagody, nawet mrożone. Czy do spodu sernika też mogą być borówki czy to w ogóle nie ma sensu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto spróbować :) na pewno smak będzie inny, ale myślę, że można spróbować :) Daj znać jak upieczesz :)

      Usuń
  3. Naprawdę świetnie wygląda,na pewno upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) podziel się wrażeniami po :)

      Usuń
  4. Myślę ,. że mozna dodać inne owoce np.truskawki.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można dodać wiele różnych owoców, z których da się zrobić puree (truskawki, maliny, marakuja, wiśnie), ale smak będzie zupełnie inny.

      Usuń
  5. Czy jagody można zblendować na gładka masę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale przetarłabym jeszcze przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pesteczek :)

      Usuń
    2. ostatecznie zblendowałam bez przecierania - z braku czasu :) wyszło super, przy czym, jako że dzień wcześniej zrobiłam spód i sos, to ganache ubiłam na lekki krem, żeby sernik był jak najbardziej "napowietrzony". W smaku doskonały!

      Usuń
    3. Bardzo mi miło, że takie pozytywne wrażenia :) a jak z tymi skórkami i pestkami? sernik nie był lekko w kropki? ;)

      Usuń
    4. Nie - był gładziutki :) użyłam mrożonych jagód i mus po zblendowaniu był leciutki.

      Usuń
    5. W takim razie bardzo się cieszę i zapraszam do mnie częściej, niedługo będzie nowy sernik, tym razem truskawkowy! :)

      Usuń
  6. Wygląda fantastycznie *.* chce zrobić na urodziny chłopaka zamiast tortu :D wersje próbną robię w poniedziałek! podzielę się tym jak mi poszło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję, że zrobi odpowiednie wrażenie :D i w takim razie czekam na wiadomość, jak poszło, powodzenia! :)

      Usuń
  7. Jak upiec ciasto jeśli posiadam zwykły piekarnik bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze wracam do tego przepisu przy specjalnych okazjach :) Ciasto wychodzi przepyszne! Robiłam je zarówno z jagodami, jak i z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń