Piękny bezowy wieniec z żurawiną będzie idealnym dodatkiem do świątecznego obiadu :) Deser jest banalny, ale robi ogromne wrażenie-polecam!
SKŁADNIKI:
BEZA
3 białka
2 miarki cukru*
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
odrobina zielonego barwnika (użyłam Wilton w odcieniu Leaf Green)
FRUŻELINA ŻURAWINOWA
200 g żurawiny
szklanka wody
5 łyżek cukru
KREM ŚMIETANKOWY
200 g śmietanki 36%
łyżeczka cukru pudru
DODATKOWO
żurawina, do dekoracji
żurawina, do dekoracji
cukier puder
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Białka wlewamy do miarki (szklanki, pojemniczka) i przelewamy je do miski. Tą samą miarką odmierzamy dwa razy tyle cukru, co białek. Łączymy białka z cukrem, umieszczamy miskę nad kąpielą wodną. Białka mieszamy co chwilę, aż cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie, między palcami ;)). Ciepłe białka ubijamy mikserem, aż masa będzie całkiem wystudzona i sztywna. Dodajemy łyżeczkę mąki i sok z cytryny, miksujemy krótko. 1/3 masy przekładamy do innej miski, dodajemy do niej odrobinę zielonego barwnika, mieszamy, aż kolor będzie jednolity. Łączymy zieloną bezę z resztą, mieszając szpatułką tylko chwilę, aby powstał marmurkowy wzór. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim krąg o średnicy 21 cm. Masę bezową wykładamy łyżką na papier, tworząc kształt wieńca. Wygładzamy wierzch bezy szpatułką. Pieczemy 2 godziny w 100 stopniach. Studzimy całkowicie (najlepiej przez noc w piekarniku).
Przygotowujemy frużelinę: żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 7 minut, aż frużelina zgęstnieje. Studzimy i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
Składamy wieniec: bezę umieszczamy na paterze, na wierzch wykładamy łyżką krem, a następnie frużelinę. Ozdabiamy świeżymi owocami żurawiny (ewentualnie listkami ostrokrzewu, wcześniej dokładnie umytymi).
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz