czwartek, 25 czerwca 2015

Sernik wiśniowy na zimno


Niedawno zepsuł mi się piekarnik... Przekopałam cały Internet w poszukiwaniu przepisów na ciasta bez pieczenia i kupiłam mnóstwo biszkoptów ;) Na szczęście reakcja serwisu była niemal błyskawiczna i po dwóch dniach piekarnik znowu cały i zdrów :) 

Sernik, który dzisiaj Wam pokazuję, jest jeszcze z czasu bez piekarnika. Najprostszy z możliwych-to tylko biszkopty, twaróg, śmietana kremówka i galaretka wiśniowa-dekoracja może być dowolna, ja wybrałam ubitą śmietankę i świeże wiśnie. Polecam, jeśli kiedyś zepsuje się Wam piekarnik, albo po prostu-na upalny dzień :)


SKŁADNIKI:
(na tortownicę o średnicy 18 cm)

SPÓD 

okrągłe biszkopty (około 8 sztuk), można też użyć biszkoptów podłużnych

MASA SEROWA

450 g sera białego, zmielonego trzykrotnie
2 galaretki wiśniowe (do sernika wykorzystamy 2/3 tej ilości galaretki)
250 ml śmietany 36% 

DODATKOWO

reszta galaretki wiśniowej
150 ml śmietany 36%
łyżeczka cukru pudru
kilka wiśni

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty układamy na dnie. 
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej (nie wrzącej!) wody, odstawiamy do ostudzenia. 
Ser mieszamy ze szklanka ostudzonej galaretki, mieszamy do połączenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie DELIKATNIE mieszamy z masą serową. Wylewamy masę na biszkopty, wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy do lodówki, czekamy aż lekko stężeje. Na wierzch wylewamy resztę galaretki. Chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny (lub przez całą noc). 
Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy (oddzielamy sernik od brzegów formy ostrym nożem), dekorujemy rozetkami śmietany ubitej z łyżeczką cukru pudru i wiśniami.

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie :) Cudownie letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za oknem upalnie i duszno, a tutaj takie pyszności :C aż ślinka cieknie!

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny i szybki przepis!! Sernik przepyszny, nawet najbardziej wybredni chwala i zajadaja :)

    OdpowiedzUsuń