wtorek, 26 maja 2015

Sernik Mister Ron


Chyba każdy zna cukierki o tej nazwie-okrągłe, w złotym papierku :) W środku warstwa śmietankowej i truskawkowej pianki w mlecznej czekoladzie... Dla fanów pełnowymiarowych słodyczy Goplana przygotowała czekoladę z tej samej serii :) 

Jak tylko zobaczyłam pierwsze łubianki truskawek, pomyślałam o serniku. Ale przepis poniżej to nie jest zwykły czekoladowy sernik, to sernik Mister Ron! Kruchy kakaowy spód, masa serowa zrobiona z dodatkiem czekolady nadziewanej, chmura bitej śmietany i kawałki świeżych, polskich truskawek :) Coś w sam raz na inaugurację sezonu truskawkowego!

 

Składniki:
(tortownica 23 cm średnicy)

KRUCHY SPÓD

110 g mąki pszennej
100 g masła
50 g kakao
30 g cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA SEROWA

1 kg twarogu, zmielonego trzykrotnie
5 tabliczek czekolady Mister Ron Goplana (450 g)
50 g masła
3 łyżki kakao
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g śmietanki 36%
około 15 truskawek, w całości

DODATKOWO

300 ml śmietany 36%
300 g truskawek, pokrojonych na połówki

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruchy spód: wszystkie składniki siekamy w malakserze, aż połączą się w kulę (można też posiekać nożem i szybko wyrobić). Schładzamy przez około 45 minut w lodówce.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy czekoladę: wszystkie tabliczki łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Dodajemy masło i kakao. Rozpuszczamy powoli na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Studzimy do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upieczeniu spodu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Przygotowujemy masę serową: twaróg mieszamy na najniższych obrotach miksera (lub za pomocą rózgi kuchennej), do połączenia. Do sera dodajemy masę czekoladową, mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy TYLKO do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wlewamy do masy śmietankę, mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki. Wciskamy w masę serową wzdłuż obwodu tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 50-60 minut. Gotowy sernik ma być ścięty z wierzchu, może lekko dygotać. Studzimy go w otwartym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce przez całą noc.
Po schłodzeniu sernika ubijamy śmietankę na sztywno (bez cukru, sernik jest dosyć słodki). Sernik wyjmujemy z formy, na wierzchu rozsmarowujemy śmietanę i ozdabiamy połówkami truskawek.

Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie:

Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz