niedziela, 31 maja 2015

Babka cytrynowa z mlecznym lukrem


Pyszna, miękka, wilgotna-to jest babka idealna :) Z dodatkiem otartej skórki z cytryny i mlecznym lukrem, idealna ze szklanką mleka :) Polubią ją i duzi, i mali, a że jutro Dzień Dziecka to polecam jako wypiek last minute :)

Składniki:
(forma na babkę z kominem o pojemności 1,5 l)

BABKA

200 g masła
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
6 białek
szklanka cukru
sok z jednej cytryny*
150 ml mleka


MLECZNY LUKIER

szklanka cukru pudru
łyżka mleka


Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łyżkę masła wlewamy do formy, dokładnie smarujemy wnętrze formy. Obsypujemy mąką, nadmiar wytrząsamy. 
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem. 
Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny mieszamy, odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do piany wlewamy sok z cytryny, krótko miksujemy. Do masy białkowej dodajemy masło, mleko i przesiewamy mąkę z proszkiem. Gdy na sitku zostanie sama skórka z cytryny, wsypujemy ją do masy. Delikatnie mieszamy (za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki), do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy babkę 40 minut w 150 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy babkę przez 10-15 minut w formie, a następnie odwracamy ją do góry dnem i wyjmujemy babkę. Studzimy całkowicie.
Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy grzbietem łyżki lub rózgą kuchenną z mlekiem, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Całkowicie ostudzoną babkę lukrujemy. Posypujemy drobno pokrojoną skórką z cytryny.

*Aby uzyskać jak najwięcej soku z cytryny, należy przed rozkrojeniem jej przez chwilę 'powałkować' nią, dociskając dość mocno do blatu.

Smacznego :)



Przepis pochodzi z bloga Słodkie Fantazje (z drobnymi modyfikacjami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz