niedziela, 25 października 2015

Muffiny marchewkowe


Leciutkie, piankowe muffinki marchewkowe-ich przygotowanie wymaga podstawowej wiedzy na temat ciast biszkoptowych :) Ciasto jest mocno pomarańczowe, nie tylko ze względu na spory dodatek tartej marchewki, ale również z powodu dużej ilości żółtek. Składniki są tak banalne, że na pewno każdy ma je w kuchni :) 


SKŁADNIKI:
(na 6 muffinek)

2 jajka
4 żółtka
pół szklanki cukru
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki mąki
2 duże marchewki, starte na drobnej tarce

GANACHE 

50 g gorzkiej czekolady
50 g śmietanki kremówki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na 6 muffinów wykładamy papilotkami. Jajka, żółtka i cukier ubijamy razem na wysokich obrotach miksera, aż masa potroi objętość. Do jajek wlewamy cienką strużką olej, cały czas ubijając na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę i ekstrakt, mieszamy delikatnie szpatułką. Wsypujemy startą marchewkę, mieszamy do połączenia. Ciasto nakładamy do papilotek, do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy ganache: czekoladę i śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczamy do otrzymania gęstego, błyszczącego sosu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy muffiny.

Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Czym można zastąpić ekstrakt z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarenkami z połowy laski wanilii lub po prostu pominąć, nie warto używać aromatu wanilinowego.

      Usuń