Halloween'owa propozycja w słodkim, dziewczęcym wydaniu :) Babeczki mogą być wykonane z dowolnego ciasta (ja zrobiłam je na bazie angel food cake, czyli tradycyjnego amerykańskiego ciasta na białkach), kolor kremu również zależy tylko i wyłącznie od Waszej inwencji-u mnie w klimacie Alicji w Krainie Czarów :) Uroku babeczkom dodaje dekoracja dwukolorowym kremem, nie rezygnujcie z tego, to naprawdę proste, a robi wrażenie :) PS. Nie martwcie się, od tych babeczek nie urośniecie o kilka rozmiarów ;)
SKŁADNIKI:
(na 12 babeczek)
BABECZKI
3 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
KREM ŚMIETANKOWY
250 g śmietanki kremowej
250 g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka wody różanej
odrobina niebieskiego i różowego barwnika
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Białka i sól ubijamy mikserem TYLKO do momentu, aż piana będzie lekko sztywna, nie należy jej przebić (trwa to około 2 minut). Następnie dodajemy do piany cukier, wsypując go i miksując na niskich obrotach. Po dodaniu cukru obroty ponownie zwiększamy i ubijamy 30 sekund. Mąkę przesiewamy do piany z białek, delikatnie łączymy składniki rózgą kuchenną. Masę nakładamy do papilotek, do 3/4 wysokości, wyrównujemy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: śmietanę i mascarpone ubijamy w misie miksera, aż masa będzie gęsta i puszysta. Pod koniec dodajemy cukier puder i wodę różaną, miksujemy krótko. Krem dzielimy na pół, przekładamy do dwóch oddzielnych misek. Do pierwszej części kremu dodajemy odrobinę barwnika niebieskiego (ja używam barwników Wilton w żelu), do drugiej-różowego. Mieszamy, aż barwnik połączy się z kremem i kolor będzie jednolity.
Przygotowujemy tylkę (u mnie Wilton 1M) i trzy rękawy cukiernicze. Końcówkę każdego rękawa obcinamy (tak, aby pasował do tylki). Do jednego rękawa wkładamy tylkę, a następnie pozostałe dwa rękawy. Tak przygotowane rękawy napełniamy kremami-jeden różowym, drugi niebieskim kremem (polecam robić to stopniowo i równomiernie-jeśli napełnimy najpierw jeden rękaw, ciężko będzie napełnić drugi). Dla chętnych polecam tutorial :)
Wystudzone babeczki dekorujemy kremem.
Smacznego :)
I małe przypomnienie :) :
Wyglądają bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńCzym moge zastapic wode rozana?? Niestety nie do kupienia u mnie, a w sobote chcialabym zrobic te piekne babeczki :) Idealne na babyshower :)
OdpowiedzUsuńMoże zamówisz na allegro? Powinno dojść na czas :) ja używam wody KTC. Albo zrób zrób krem o smaku waniliowym, z dodatkiem laski wanilii lub ekstraktu waniliowego, ale na pewno nie będą już tak ciekawe :)
UsuńDzieki za szybka odpowiedz! Niestety nie mieszkam w Polsce. Sprawdzalam na ebay, ale nie dotarloby na czas. Tym razem wykorzstam ekstrakt waniliowy, a nastepnym razem zrobie z woda rozna :) Pozdrawiam
UsuńEwentualnie mozn aromatyzowac śmietankę zagotowujac ja z dodatkiem herbaty różanej, jeśli masz dostęp do takiej :) powodzenia!
Usuń