środa, 17 czerwca 2015

Torcik czekoladowy z truskawkami


Miałam ostatnio ochotę na coś niezbyt słodkiego, prawie wytrawnego... oczywiście z truskawkami ;) Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, które zrobiłam, okazało się strzałem w dziesiątkę! Nie jest to typowy wypiek, swoją strukturą przypomina trufle z gorzkiej czekolady. Pod czekoladowym ganaszem kryje się cienka warstwa dżemu truskawkowego, ozdobione jest prosto: całymi truskawkami i czekoladowymi zygzakami :) Ciasto jest banalne w wykonaniu, pod warunkiem, że ubite białka wmieszamy do masy delikatnie, z wyczuciem. Polecam użyć jak najlepszej jakościowo czekolady (minimum 80% kakao), to zagwarantuje głęboki, intensywny smak :)


Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm) 

CIASTO

200 g gorzkiej czekolady
150 g masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki
4 małe jajka

CZEKOLADOWE ZYGZAKI

50 g gorzkiej czekolady

GANASZ CZEKOLADOWY

150 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany kremówki
1 łyżka masła

DODATKOWO

3 łyżki dżemu truskawkowego
truskawki, do dekoracji


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, mieszając, aż masa się połączy i będzie gładka. Do lekko przestudzonej masy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, DELIKATNIE dodajemy ją do ciasta (najlepiej w trzech turach). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (ciasta nie należy przepiec-pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w środek, sprawdzamy, czy po wyjęciu na patyczku nie ma surowego ciasta-jeśli nie, od razu wyjmujemy). Studzimy.
Czekoladowe zygzaki: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko zgęstnieje i przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z małą, okrągłą końcówką. Na arkusz papieru do pieczenia wyciskamy zygzaki, odstawiamy do zastygnięcia. Zdejmujemy z papieru za pomocą noża, odkładamy na talerzyk (można umieścić zygzaki w lodówce, aby stwardniały).
Przygotowujemy ganasz: wszystkie składniki rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia.Odstawiamy. Torcik smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego. Gdy ganasz lekko zgęstnieje, polewamy nim ciasto. Zanim masa zastygnie układamy na wierzchu odszypułkowane truskawki (do góry nogami ;)) i wbijamy w polewę czekoladowe zygzaki.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :)
    Takie obłędnie czekoladowe musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń